
Bistecca to jedno z najsłynniejszych dań kuchni toskańskiej, cenione na całym świecie. Stek powinien mieć co najmniej 2 cm grubości i ważyć minimum 600g, ale niektóre dochodzą nawet
do 2,5 kg wagi.


W celu dokonania rezerwacji prosimy o wypełnienie formularza.

Bistecca to jedno z najsłynniejszych dań kuchni toskańskiej, cenione na całym świecie.
Cechą charakterystyczną tego wołowego steka jest to, że posiada on kość w kształcie litery T
(stąd znany jest także jako T-Bone), gdzie po jednej stronie znajduje się polędwica a po drugiej
rostbef. Stek powinien mieć co najmniej 2 cm grubości i ważyć minimum 600g, ale niektóre dochodzą
nawet do 2,5 kg wagi. Mięso pochodzi od dorosłego zwierzęcia (18-22 miesięcznego).
Stek przygotowujemy na grillu pilnując aby nabrał złocistej barwy na zewnątrz a w środku pozostał
soczysty. Bisteccę solimy dopiero na samym końcu, gdy jest już gotowa do podania.
W naszej restauracji Bistecca serwowana jest do stołu bezpośrednio przez Szefa Kuchni. Przywożona
jest na przyozdobionym warzywami wózku a Szef Kuchni kroi ją na oczach Gościa, na koniec polewając
oliwą i doprawiając świeżo mielonym pieprzem. Razem ze stekiem podajemy grillowane warzywa, opiekane
ziemniaczki w ziołach oraz dwa sosy – na bazie whiskey Jack Daniels oraz ostrą salsę.